Avatar

Despre importanta protectiilor pentru amortizoare

In decurusul celor 8 ani de cand popunem clientilor nostri solutiile Mudster, am observat faptul ca in mod sistematic este neglijata verificarea si evaluarea corecta a protectiilor pentru amortizoare ( burdufele de protectie aflate pe tijele acestora ) .

Avand ca tinta finala satisfactia clientilor, va invitam sa cititi cele cateva randuri ce urmeaza – formulate ca un mic studiu de caz – din care sa intelegem ca o viata lunga a amortizoarelor poate fi oferita in principal prin verificarea corecta a protectiilor despre care vorbim in continuare.

Un mai vechi client Mudster – Dl. I.D. – a achizitionat si instalat in anul 2018 un set complet de amortizoare Bilstein by Mudster negre, cu lift de 3.5cm . La momentul instalarii Dusterul sau productie 2012 , 4x4 , 1.5 DCI , avea 84.000 km . La instalare au fost montate mansoane de protectie noi.

De curand, in Aprilie 2022 acesta ne-a contactat pentru a verifica impreuna starea suspensiei.

Am constatat astfel ca dupa ce a parcurs aproximativ 65.000km ( in aproximativ 4 ani ) unul din amortizoarele spate prezenta scurgeri . Elementul interesant insa este faptul ca din cele 4 mansoane de protectie, cele 3 amortizoare aflate in buna stare aveau si mansoanele in buna stare – al 4-lea, cel care prezenta scurgeri avea si mansonul deteriorat – respectiv acesta nu mai ramanea atasat pe corpul amortizorului in extensie maxima.

Iata de ce, prin acest exemplu, va atragem atentia asupra importantei verificarii periodice ( recomandam la fiecare revizie periodica anuala ) a mansoanelor de protectie a amortizoarelor, verificand ca acestea sa fie in buna stare, fara rupturi / crapaturi iar in extensie maxima ele sa ramana atasate pe corpul amortizorului asa incat tija sa nu intre in contact cu praf si alte impuritati ce pot duce prin abraziune la deteriorarea simeringurilor de etansare a amortizoarelor  si astfel pot produce scurgerea uleiului din ele .